NB1: 1-0 oda!

Csapatunk a rájátszás elődöntőjének első mérkőzésén az Óbudai Kaszásoknál vendégeskedett, ahol a két alapszakaszbeli elszenvedett vereségért igyekeztünk volna visszavágni.

Az első negyedet remekül kezdtük, többek között a fiatal saját nevelésű Pollák gyors egymást követő három darab triplájával hamar előnyre tettünk szert (5-12). Az már a mérkőzés első perceiben látszott, hogy nagyon fizikális csata fog zajlani a két fél között, ahogy arra számítani lehetett. Védekezésünk nagyon jól működött ebben a szakaszban, a hazaiak nehezen találtak fogást rajtunk. Ráadásul a korábbi válogatott kosárlabdázónk, Horváth Ákos mesteri hárompontosával már kerek 10 pontra duzzadt az előnyünk. A hazaiak amerikai légiósa Rosemond még a negyed végéig kihasználta egy két védekezésben elkövetett figyelmetlenségünket, amivel 14-20 zárkóztatta fel az övéit. 
A második negyed Rosemond hárompontosával indult, amire Horváth Kristóf rögtön válaszolni tudott szintén a periméteren túlról (17-23). A Kaszások azonban ritmust talált a légiósuknak illetve az enyhülő védekezésünknek köszönhetően, mely után Vámos 34-34-nél egalizálni is tudott. A nagyszünetig óriási küzdelem folyt a pályán, a csapatoknak minden egyes helyért/helyzetért meg kellett küzdenünk. Ez időben kevés kosár született, bár örömünkre Pollák már a negyedik hármasát jegyezte fel, mégis Bencsik büntetőivel, 39-37-es hazai előnnyel zárult a félidő.
A harmadik negyedet igen jó iramban kezdték a csapatok. De amíg mi rendre csak pontatlanok voltunk támadásban, védekezésben pedig csak gyűjtöttük a személyi hibákat s kerültünk ezáltal fault problémákba, addig a hazaiak szépen fokozatosan építgették az előnyüket (52-44). Ekkor időt kellett kérjen Surmann Gábor vezetőedző.  Ezt követően azonban előbb Ivosev, majd a zsinórban 5 pontot szerző Horváth Kristóf jóvoltából 1 pontra visszajött a csapatunk (52-51). Azonban a Kaszások új erőre tudott kapni, és az estén komoly gondot okozó Bencsik eredményességére alapozva újra 8 pontos fórt kreáltak a házigazdák (64-56). 
A záró negyedet azonban mi kezdtük jobban, előbb Ivosev alsó posztos akciója, majd Horváth Kristóf távolija következett, amivel hamarjában gyakorlatilag utolértük a vendéglátóinkat. 64-61-es állásnál azonban a mérkőzést döntően befolyásoló ítélettel sújtották csapatunkat a játékvezetők. Történt ugyanis hogy a hazaiak centere Horváth Márton betörése közben gyakorlatilag felborította az ő elé beálló Ivosevet, aki a teljesen egyértelmű támadófault kiharcolása helyett egy némi gondolkozás után Gaál sípmestertől technikai hibát kapott. Mivel légiós centerünknek már volt egy korábbi sportszerűtlen faultja, így 8 perccel a mérkőzés vége előtt a kiállítás sorsára jutott. Vezetőedzőnk érthető módon nehezen viselte ezt a még hazaiakat is megmosolyogtató ítéletet, amivel újabb technikaival jutalmazták csapatunkat a szürke ruhás úriemberek. Klubunk utólag kapott egy “elnézést” ezért az ítéletért ha nem is a közvetlen, minket jelentősen károsító személytől, de azt gondoljuk ezzel nagyon kisegítve nem lett a csapat. Visszatérve a mérkőzésre:  Puszta a büntetőket értékesítette, sőt, a labdabirtoklás után szintén Puszta kiszorított szögből is dobott egy közelit, amivel 68-61-re megléptek a Kaszások. Játékosainkat azonban nagyon feltüzelte Ivosev kiválása, és a Csaba-Horváth Kristóf duónak köszönhetően egy hamarjában újra csak 1 lett közte (68-67). Fájó azonban hogy 1 pontos állásnál, illetve 69-67-nél összesen 7 (!!!) darab esélyünk volt átbillenteni adott esetben a találkozót a magunk javára, de ezen lehetőségeket rendre elpuskáztuk, néhol már már bántó hibákat vétve. A folytatásban az Ivosev kiválása után jelentősen feljavuló Varga Dániel eredményességére építve a Kaszás ismét nagyobb előnyt tudott kialakítani a maga javára (77-69).  A mérkőzés nem nagyon állt nekünk a lefújáshoz közeledve, azonban játékosaink extra energiákat mozgósítva fokozatosan kezdtek felzárkózni a hazaikra. Horváth Ákos és Pollák is “clutch” triplát szerzett, sőt, Peringer 2/2 büntetőzésével egy labdányi különbségen voltunk már (81-79). Rosemond közben megkapta az 5. faultját, amit korábban Mészáros valóságos “felökleléséért” még nem kapott meg. Az utolsó percekben nagy izgalmak és taktikai csata zajlott a parkettán, ahol főként a büntetőzések domináltak. Melynél a hazaiak kezei nem remegtek meg, szemben a mi egész mérkőzéses 11/24-es gyatra büntetőzésünkkel. Végül 86-82-re hozta az első a hazai csapat. 
Egyénileg: POLLÁK abszolút nyertese a képzeletbeli mvp címnek. Fiatal játékosunk igen bátor, s felettébb eredményes estét zárt egyesületünk nagy büszkeségére. 19/15 dobott pont egy ilyen nagy téttel bíró összecsapáson, igazán megsüvegelendő. 
Összességében: Az ominózus és egyben vitatható jeleneteket akit érdekel nézze vissza és klubhovatartozástól függetlenül ki ki döntse el mi lett volna a helyes ítélet. Azonban meg kell jegyezni, hogy akaratban, és még inkább koncentráltságban ezen az estén a Kaszások fölénk nőtt, így már csak emiatt is megérdemelten húzták be az első összecsapást. A két fél 2 győzelméig tartó párharcának következő állomása a visszavágón a Tungsram csarnok lesz május 1. szombaton 17.00 kezdettel. Melyről élőképes közvetítést tervezünk sugározni. 

Surmann Gábor: Gratulálok a Kaszásoknak a győzelemhez… és külön gratulálok “házon belül” a fiatal saját nevelésű Polláknak, aki csapatunk legjobbja tudott lenni egy ilyen komoly jelentőségű mérkőzésen. Büszke vagyok rá, hogy így átérezte a súlyát a derbinek. Ha még valaha szeretnék meccselni, akkor nem nyitnék most “sortüzet”, inkább magamban tartanám a többit ami bennem van. Jövő héten egyenlítünk…