NB1/B: 1-0 IDE…

Felnőtt csapatunk megkezdte a 2021/22-es bajnoki szezon playoff küzdelmeit, melynek első mérkőzésén parádés játékkal verte meg a Békési SZSK együttesét hazai pályán.

Az első negyedben kissé görcsösen kezdett csapatunk, és ennek, illetve két vendég triplának köszönhetően 4-8-ra vezetett a Békés. Katona Bence, és Antóni triplájával azonban “szikrát kapott” az együttes, és fordítani is tudott (9-8). A békési vezetőedző ezt látva azonnal időt kért az övéinek megtörve az esetlegesen kialakuló hazai lendületet. A folytatás kiegyenlített küzdelmet hozott, azonban az első negyed hajrája jobban sikerült fiainknak, és a Varga-Katona-Talley trió pontjaira alapozva egy 7-0-s szakasszal 21-13-as előnnyel zártunk.

A második negyedben a csapat tovább folytatta remek védekezését, azonban támadásban a bosszantó hibák sorra követték egymást. Kihagyott büntetők és ziccerek, illetve indokolatlan eladott labdák jellemezték játékunkat e szakaszban. Ennek ellenére a 16. percben már kétszámjegyű előnyt birtokoltunk köszönhetően az estén igen csak sokoldalú produkciót nyújtó Katona pontjainak. A Békés Cvijin és Vass révén triplákkal próbált zárkózni, azonban a tavaly még Békés színekben szereplő és idén hozzánk visszatérő Széphelyi egy remek hárompontossal és középtávolival tartotta a megnyugatónak tűnő előnyt a két fél között. A 10 pont körüli előny állandósulni látszódott csapatunk javára, sőt, Katona két büntetője, illetve Talley irdatlan nagy zsákolását követően 43-29-es előny alakult ki a nagyszünetre.

A harmadik negyed igen csak látványos és pontgazdag negyedet hozott, aminek a két edző kivételével mindenki örülhetett. A sort Széphelyi triplája nyitotta, majd az ihletett formában játszó bedobónk további 7 pontot jegyzett saját magának és csapatának. A Békés Balog és Olic révén igyekezett gyűjtögetni csapata pontjainak számát, melyhez csatlakozott a sokat vállaló Acimovic is. A különbség azonban egyre csak nőtt, csapatunknak a remek támadójátéknak köszönhetően mindenre volt válasza. Különösen Antóni sziporkázott ebben a periódusban, aki végül csapatunk legeredményesebb játékosa volt az estén (21/12 pont). Továbbá az eredményes támadójátékhoz nagyban hozzájárult Pongó remek szervezői játéka is, kiegészítve fontos kosaraival. Sőt, a Horváth Mártonnak adott remek átadását követően 25 pontos differenciánál már eldőlni látszódott a találkozó (58-33). Gondoltuk mi… a becsülettel küzdő békési gladiátorok (nevükhöz méltóan) egy percig fel nem adták, sőt 9 pontot lefaragva a hátrányból 73-57-re kapaszkodtak vissza a negyed végére. A Cvijin-Vass duónak ebben nagy érdeme volt, hisz ketten együtt összesen kilenc (!) darab hárompontost helyeztek el az újpesti gyűrűbe.

A záró felvonást a mieink által remekül limitált szerb idegenlégiós Krisztics büntetői nyitották, melyet követett egy újabb Cvijin tripla. Ekkor már 73-62-őt mutatott az eredményjelző, és félő volt hogy a csapatunknál rettentő nagyot visszaeső koncentráció még fájhat a végén. Surmann Gábor vezetőedző igyekezett felrázni az övéit, mely után a Pongó-Varga duó szerzett fontos kosarakat. Kelechi egy szép horog dobással ugyan még válaszolni tudott, azonban összességében egy 14-2-es hazai roham következett, ami Pollák hárompontosa után végleg lezárta még idő előtt a találkozót. Az utolsó 5-6 percben igyekezett valamennyi játékosának lehetőséget biztosítani a szakmai stáb, gondolva már a vasárnapi idegenbeli második mérkőzésre. A végeredményt saját nevelésű játékosunk Ipacs zárta le egy közelivel, mely 98-76-ra alakult ki. A bűvös 100 pontost határ ugyan nem, de az annál fontosabb győzelmet megérdemelten szerezte meg együttesünk.

Csapatunk ezzel a győzelemmel 1-0-ra vezet a párharcban, mely valamelyik fél 3 győzelméig tart. A második mérkőzés Békésen kerül megrendezésre, most vasárnap 16.00-s kezdéssel.

Surmann Gábor: “Mindenek előtt gratulálok játékosaimnak a mai győzelemhez. Azt gondolom, megérdemelten kerültünk előnybe. Csapatom nagyon fegyelmezetten tartotta magát a stratégiához, melynek köszönhetően már a harmadik negyed derekán 25 pont körüli előnyünk lett, pedig megannyi ziccert és büntetőt hibáztunk. A koncentrációnk azonban a biztos vezetés tudatában alább hagyott a folytatásban, amire a jövőben jobban kell figyelnünk. A vendégek ugyan kapaszkodtak, küzdöttek becsülettel, de összességében végig kontroll alatt tartottuk a mérkőzést. Apropó ritkán mondok ilyet, de a játékvezetői hármas is dicséretet érdemel, mivel végig következetesen, kézben tartották az amúgy feszült, de sportszerű derbit. Széphelyi egyéni teljesítményéhez külön gratulálok, de mellette is mindenki beletette azt, ami a győzelemhez kellett, és a perceket is eltudtam “szórni” szépen. Nagy dolog egyébként nem történt, 1-0 ide, semmi több. Egy azonban biztos, mi vasárnap is győzelmi szándékkal kelünk majd útra Békésre… Köszönjük a támogatást szurkolóinknak. Hajrá Újpest!”