NB1/B: 2-0-t ÉRŐ IDEGENBELI GYŐZELEM…

Felnőtt csapatunk vasárnap a rájátszás küzdelmei keretén belül a második összecsapásra volt hivatott a Békési Szsk együttese ellen idegenben. Odahaza 98-76-os arányban győzedelmeskedtek fiaink az első mérkőzésen, és egy esetleges idegenbeli bravúrral nagyot léphetett volna a csapat a továbbjutás irányába.

A mérkőzést a házigazdák hatalmas elánnal kezdték, nevükhöz mérten igazi gladiátorokként estek csapatunknak nyomást téve ezáltal játékosainkra. Az első percekben el is húztak tőlünk 8-4-re. A folytatásban azonban előbb Pongó egy remek középtávolival, majd a fiatal Pollák triplájával már fordítani is tudott együttesünk (8-9). A 8. percig teljesen egálra álltak a felek egymással, amikor is egy figyelmetlenségünket kihasználva Vass triplával büntetett. Az utolsó egy perc inkább már a hazaiaké volt, Varga azonban egy szép egyéni akciót követően 22-19-re zárkóztatta az övéit.

A második negyedet a Békés kezdte jobban, Acimovic közelije, és Krisztics hárompontosa már 8 pontos fórt jelentett a hazai csapatnak. Közönségük által ekkor valóságos extázis közeli állapotba kezdtek jönni a vendéglátó gárda játékosai. Csapatunk legeredményesebb pontszerzője Katona Bence azonban mondhatni a legjobbkor hozott össze egy 2+1-es akciót a csapatának. Sőt, amerikai légiósunk Talley jóvoltából összesen egy 6-0-s miniszakaszt “futva” szépen visszazárkóztunk (29-27). A védekezés erőteljesen javulni kezdett a mi oldalunkon, és a kivédekezett Békés támadások után sikerült megfordítani az állást Pongó pontjai után. Borzolta csapatunk kedélyét néhány ítélet a szürkeruhásoktól, melyet követően 2 technikaival illetve egy sportszerűtlen faulttal “gazdagodtunk”. Azonban ezen események sem zökkentették ki a társaságot, cserejátékosaink valamennyien jókora pluszt hoztak a pályára, így mindig akadt valaki aki hozzátett a csapat játékához. A különbség folyamatosan kezdett nőni a két fél között, ami végül 38-46-ra alakult a félidőre.

A harmadik negyedet csapatunk kapitánya, Antóni kezdte meg egy szép középvátoli dobással. A Békés ugyan erre még tudott válaszolni, azonban csapatunk szerzett labdák után könnyű kosarakat tudott szerezni egymás után. Időközben Széphelyi egy “nevetséges” technikai hibával lett jutalmazva a játékvezetők által, mely után bedobónk a kiállítás sorsára jutott mivel már volt egy (szintén véleményes) sportszerűtlen faultja. A kis közjáték után, hiába volt tapintható a feszültség a pályán, az előnyt lassan ugyan, de szépen építgette együttesünk. Ráadásul a nagyon hasznosan játszó Varga 2+1-es kosara után már az addigi legnagyobb különbséggel vezettünk (42-56). A nagyobb előny birtokában csapatunk veszített a koncentrációból, és a mérkőzést egy percig megint csak fel nem adó hazaiak visszatudtak jönni a meccsbe egy 14-4-es kiváló harmadik negyed végi hajrával (56-60).

Csapatunkra borzasztó nehéz utolsó negyed várt vagyis ígérkezett. A hazaiak népes publikuma nagyon belelkesülve várta a záró etapot. Lélektani előny ide vagy oda, a mi csapatunk kezdte jobban ezt a szakaszt. Pongó egymaga termelt 5 rendkívül fontos pontot, amire csak Balog tudott reagálni a túloldalon. Krisztics talált ugyan még egy kosarat övéinek elég lehetetlen szögből, de ezt egy komoly újpesti roham követte. Csapatunk 7-0-t futott hirtelen, és Varga hármasa után már újra kétszámjegyű eredményt mutatott a kijelző (60-72). A hazaiak vezetőedzője időkéréssel próbálta megtörni csapatunk lendületét. A hazaiak 3 perccel a mérkőzés vége előtt Cvijin büntetőivel még elérték a 10 pontos differenciát (64-74), de az alá már nem tudtak bejönni. A Horváth Márton vezette védelem jóformán minden lehetőséget elvett a házigazdáktól pontszerzés gyanánt. A mindössze 8 kapott pont a negyedben önmagáért beszél. Támadásban pedig játékosaink az utolsó energiákat is mozgósítva összehoztak egy 8-0-s végjátékot, amivel ha a különbség talán kissé túlzó is, de magabiztosan győzték le riválisukat idegenben is és szerezték meg a 2-0-s megérdemelt vezetést összesítésben.

Surmann Gábor: “Nehéz megszólalnom most így hirtelen…a csapatom amit a mai mérkőzésen eltűrt, azt az elképesztő nyomást ami ránk nehezedett több értelemben is, az aztán igazán komoly karakterekről tesz tanú bizonyságot. Ráadásul ez még egy kollektív győzelemmel is párosult, úgyhogy csak gratulálni tudok nekik, büszke vagyok rájuk. A második félidőben ugyan volt egy rövidzárlatunk amely látótávolságra hozta a hazaiakat, de a 4. negyedben futball nyelven szólva “lehúztuk a rolót” és végül is sikerült a taktikához tartva magunkat magabiztosan hoznunk a végjátékot. Jelenleg 2-0 ide, semmi több. De minden erőnkkel azon leszünk hogy ide már ne jöjjünk vissza. Kiváló hangulat volt a mérkőzésen, jó volt ilyen atmoszférában játszani játékosaimnak. Végezetül őszinte részvétemet szeretném kinyilvánítani a Megyeri Tigrisek nevében is Gorka Szabolcs korábbi játékvezető és ellenőr Úr családjának és hozzátartozóinak. Nagyon sajnáljuk a történteket.”

A harmadik mérkőzés április 13-án szerdán 18.00-tól kezdődik a Bajza csarnokban. Várunk minden kedves szimpatizánsunkat.