NB1/B: 26 pontos siker a rangadón

Az U20-as csapatunk győzelme után a felnőtteken volt a sor, hogy győzzenek a Pápa ellen és tapadjanak a két riválisukhoz. Ivosev és Horváth vezérletével pedig mindez sikerült!

Szombat délután az azonos mérleggel álló Conoil Motax Pápa KC együttesét fogadtuk a Tungsram pályán. A mérkőzést nagy elszántsággal várta a társaság, különösen annak fejében, hogy a múlt heti kisiklásunkat kissé javítani tudjuk egy győzelem reményében ezáltal. A keret összetételünk az elmúlt meccsekhez képest a szakvezetés örömére magasan most volt a legjobb, ugyanis rendelkezésünkre állt már a több hetes kihagyását követően Ondima, illetve friss igazolásunk, a legutóbb NB1/A-ban az Atomerőmű SE csapatában játszó Horváth Kristóf is. 
A mérkőzést Hódi hárompontosa indította, amire a túloldalon hazai részről Horváth Ákos válaszolt egy szép középtávolival. Sőt, a korábbi 90-szeres válogatott kosárlabdázónk igazán ihletett formában kezdett, ugyanis első 14 pontunkból 10 pontot jegyzett, a maradék négyet meghagyva az eddigi szezon egyik legpozitívabb teljesítmények egyikét nyújtó fiatalunknak, Varga Balázsnak. 14-9-es előnyünknél egy remekül kivédekezett Pápa támadás után Mészáros indításból értékesített egy újabb távolit, amire a vendégek korábbi szombathelyi legendás és emblematikus alakja, Kálmán László vezetőedző időt is kért (17-9). Csapatunk feltűnő volt milyen nagy energiával játszik, hamar feltudtuk venni az “utazó sebességünket”, amivel a vendégek nem tudták tartani a lépést. Az ekkor már Ivosev által vezetett gárdánk gyakorlatilag minden támadásból pontot szerzett, centerünk tarthatatlannak bizonyult a pápaiaknak, melynek hozadéka egy jelentősnek tűnő, 35-21-es előnyt jelentett. 
A második negyedet a vendégek eddig remek szezont hozó irányítója, Murai indította egy szép egyéni akciót követően, amit nem sokkal később Erdei toldott meg plusz kettővel. Hazai részről Kelemen “fújt riadót” egy 2+1-es akciót követően. A folytatást követően hasonlóan az első negyedhez, támadásban rendre kosarat szereztünk a jó helyzet kiválasztások, kihasználva a  “miss-match-ek”,  illetve a Pápa védekezésbeli gyengeségeit. Az Ivosev-Varga kettős uralta a “festéket”, a padról érkező játékosaink valamennyien pluszt tudtak hozni a parkettra. A kezdetben rögtön fault problémával küzdő friss szerzeményünk is fontos pontokkal járult hozzá csapatunk meneteléséhez. Vendég részről pedig főleg Koma és Murai, illetve a padról hasznosan beszálló Horváth próbálta a lépést tartani az újpesti haddal szemben. Félidő 62-43-as hazai előnnyel zárult. 
A harmadik negyed első szakaszát ismét “megnyomta” a társaság, és pár perc alatt egy 10-2-es “futással” a legnagyobb különbség alakult ki a két fél között (72-45). A vendégek edzője kis szünettel próbálta megtörni illetve elkerülni azt hogy csapata kiütéses vereséget szenvedjen. Ez részben sikerült is nekik, ugyanis a nagy előny birtokában a lendületünk alább hagyott, s kissé dekoncentrálttá váltak játékosaink, mely után pontatlanok lettünk támadásban. Pozitívum volt hogy legalább védekezésben feljavultunk, igaz megjegyzendő, hogy az első félidőben kapott sok pont a támadásban alkalmazott rendszernek is “köszönhető” volt. 
A záró felvonás már csak formalitásnak tűnt, Surmann Gábor vezetőedző gondolva már a hétfői Hepp kupa mérkőzésre, mindenkinek lehetőséget biztosított. Köztük több saját nevelésű újpesti fiatalunknak is, akik ezáltal hasznos perceket tölthettek a pályán. A bűvös 100 pontos határt ki más szerezhette volna mint sem a visszatérő Ondima Olivér, míg a pontos végeredményt a vendégek rutinos centere, a végül 24 ponttal záró Koma állította be, kialakítva a 111-85-ös felettébb pontgazdag végeredményt. 
Összességében: Egy nagyon jó Pápát sikerült viszonylag simának tűnő, ám de annál jóval nehezebb meccsen legyőznünk. A vendégek eddigi teljesítménye a szezonban abszolút megsüvegelendő volt, viszont ezen az estén a mieink példás mérkőzéshez való hozzáállása illetve nem utolsó sorban kompetitív kosárlabdája miatt nem sok esély maradt számukra. Azt gondoljuk hogy ilyen különbségben is, megérdemelt hazai győzelem született. 
Egyénileg: MVP kérdés nélkül a “brutális” vagy tán már “embertelen” teljesítményt lerakó Ivosev Tamás. Centerünk 35/9 dobott pontja mellé leszedett 17 (!) lepattanót, kiharcolt 11 faultot, adott 8 gólpassz, és kiosztott 3 blokkot. Mind ehhez párosult egy 63 VAL. Egészen elképesztő produktum. Mellette akadtak még akik szintén nagyon is dicsérhetők, de a CSAPAT, igazán együtt volt ma és érte el közösen ezt a mai sikert. 
 Surmann Gábor: Ma az ígéretemhez híven egy egészen más szellemiségben léptünk pályára. Ez azért is volt különösen fontos, mert szerintem az elmúlt szezonok legerősebb Pápája várt ránk. A mérkőzés gyakorlatilag már az első negyedben eldőlni látszódott, ugyanis remekül használtuk ki támadásban a vendég gárda gyenge pontjait, míg védekezésben limitáltuk az ő erősségeiket. Ennek köszönhetően folyamatosan “nyílt az olló”, ami végül egy könnyednek tűnő, ám igazából egy kőkemény “melóval” járó magabiztos sikert hozott. Örülök hogy az új játékosunk is bemutatkozhatott ma, Horváth Kristóf érkezésével jelentősen bővültek a variációs lehetőségeink. Én nem szoktam foglalkozni a csapatunk összetételével, hisz mindig az a legerősebb csapat számomra aki rendelkezésemre áll. Viszont tény az is, hogy egy jó bablevest sem lehet elkészíteni hiányzó alapanyagok és hozzávalók nélkül. Így a mai összecsapáson nem volt elhanyagolható, és a nagyarányú sikerünkhöz kellett az is, hogy az eddigi szerepléseinkhez képest most egy nagyon erős Újpest vonult a pályára. Köszönöm játékosaimnak az egész héten mutatott hozzáállást, és gratulálok a győzelemhez. A Pápa gárdájának pedig minden jót kívánok, és elnöküknek külön gratulálok, amilyen jó csapatot hozott össze idén a legendás szombathelyi ikonnal, Kálmán Lászlóval karöltve. Hajrá Újpest!