NB1/B: BÍZTATÓ JÁTÉK, DE VERESÉG A LISTAVEZETŐNÉL…

Felnőtt csapatunk az alapszakasz győztes Ceglédi KE otthonában vendégeskedett, bízva abban hogy a két csapat decemberi mérkőzéséhez hasonlóan alakul majd a végeredmény (akkor 84-80-ra nyert csapatunk).

Az első negyedet jól kezdték játékosaink, és a Pongó vezette csapatunk elég gyorsan 4-8-ra megugrott. A Ceglédiek azonban egy 9-2-es futással a maguk javára fordították a találkozót (13-10). Egy perc volt hátra a negyedből, amikor is Pongó középtávolija után 15-13-ra zárkóztak fiaink, azonban két figyelmetlenségünket kihasználva egymást követve kaptunk két hárompontost, így 22-13-al várhatták a folytatást a felek.

A második negyed első kosarát az összesen 20 pontig jutó Tóth Zoltán szerezte, azonban az ellentámadásból a rendkívül hasznosan kosárlabdázó Horváth Márton válaszolt. A Cegléd már ekkortájt feltűnően pontosan célzott a periméteren túlról, de ekkor még hol volt a vége…az extrát hozó Mészáros triplája után kezdett nyílni az olló a hazaiaknak 33-19-es állásnál. Surmann Gábor vezetőedző időkéréssel próbálta rendezni a sorokat. A folytatásban csapatunk átváltott terület védekezésre, ami a remekül célzó hazaikkal szemben igen kockázatosnak tűnt. Viszont kockázatos ide vagy oda, a védekezés ült, a hazaiak gépezetében tagadhatatlanul zavart okozott. Hátrányunkat folyamatában dolgoztuk le, a Talley-Pongó-Horváth Márton triónak köszönhetően támadásban. Sőt, Pollák első kosarát megszerezve 34-29-re zárkóztunk fel. A hazai vezetőedző azonnal időt kért hogy elállítsa csapata “vérzését”. Ez sajnos sikerült a vendéglátóinknak, Tóth Zoltán ugyanis két mértani pontos triplát helyezett el a terhünkre, amivel a nagyszünetre kerek 10 pontos előnyt építettek (41-31).

A harmadik negyedet a CKE kezdte jobban , és állandósulni látszódott a stabil vezetésük, mely 14 pont körül mozgott. Játékosainkat megfogta ekkortájt a ténylegesen egészen ritka hazai dobószázalék (14/21 hárompontos), illetve nehezen viseltük hogy hiába jutottunk el gyűrűig a labdával, kiharcolni faultot nem nagyon (25 vs 13 faultarány) sikerült még kontakt után sem. Csapatunk azonban összekapva magát, s elfogadva ezt is (illetve a mérkőzés végére kialakult 26 vs 9 büntető kísérleti arányt) elkezdett nagy energiákat mozgósítani a pályán. A második félidőre jelentősen feljavuló Katona, illetve főként a védekezésben nagyot nyújtó Széphelyi pontjaira alapozva 53-46-ra feljött csapatunk. Hogy a különbség kétszámjegyű legyen a záró felvonás előtt, arról Rékasi egy triplával gondoskodott az övéinek.

Az utolsó etapot Tóth Zoltán egy újabb hárompontossal kezdte, majd egy eladott labda után Kovács szerzett kosarat a gyűrű alól. Így 64-48-nál eldőlni látszódott a találkozó. Azonban a dupla dupláig (25/9 pont 11 lepattanó) jutó Talley riadót fújt, és az egyre jobb formába kerülő amerikai légiós egymást követve szerzett két triplát, majd Horváth Márton is jegyzett egy szép közelit. Ezzel együttesünk újra látótávolságon belülre került (64-56).
A Cegléd természetesen mi mással mint két darab hárompontossal válaszolt eme felzárkózásunkra, egyiket ráadásul Tóth a “világvégéről” emberrel a nyakán tette, demoralizálva a mieinket ezáltal (70-56). Csapatunk tartását és küzdeni tudását azonban dicsérve még kétszer sikerült 7 pontos távolságra visszajönni, azonban az utolsó szöget a koporsónkba a 4/4 hárompontost talán még sohasem jegyző Mészáros ütötte be egy sarok triplával. A végeredményt a hazaiak korábbi válogatott centere Tóth Norbert állította be, mely 79-67-re alakult, és az összképet illetve a kimagasló dobószázalékot tekintve a Cegléd megérdemelt győzelmet aratott.

Csapatunk megőrizte a vereség ellenére a 3. helyezését a tabellán, amelyet az utolsó fordulóban az Elite Basket elleni idegenbeli mérkőzésen kell majd bebiztosítani.

Surmann Gábor: “Először is gratulálok a Ceglédnek, azt gondolom megérdemelten nyertek. Azonban játékosaimat is megilleti a dicséret, hiszen bár puhán kezdtünk, de utána jelentősen feljavultunk mind előre mind pedig hátramenetben. Főleg utóbbival lehetek elégedett mivel a rossz első negyed után 80 pont alatt tudtuk tartani őket úgy hogy közben párját ritkító 14/21-es tripla mutatóval zártak. Szerintem egyébként a mai teljesítményünk ma bárki más ellen győzelemmel párosult volna, de pont ezért lett alapszakasz első a riválisunk. A különbséget az jelentette hogy amikor nyílttá tettük éppenséggel az összecsapást, mindig jött egy-egy Tóth Zoli demoralizáló 8 méteres, vagy általunk nem igen várt Mészáros “gyilkos” hármasok. Az ő extrájuk miatt maradtunk alul véleményem szerint. De felettébb optimistán várom a folytatást, ráadásul egy fontos játékosunk hiányzott a megszokott rotációnkból ismét. Köszönjük azoknak a szimpatizánsainknak akik elutaztak a helyszínre megnézni bennünket.”