NB1/B: HARMADSZOR IS LEGYŐZTÜK A BÉKÉST, IRÁNY A LEGJOBB 4 KÖZÉ…

Felnőtt csapatunk a párharc lezárása érdekében lépett pályára hazai környezetben a Békési Szsk együttese ellen.

A Békés jobban kezdte az összecsapást, és Kirstic illetve Cvijin kosaraival rögtön 0-4-re vezetett. Ezt követően magasabb csapásszámra kapcsolt együttesünk, és a hetek óta agilisan játszó Varga-Talley duó pontjainak köszönhetően egy 10-0-t “futott” a csapat. Már 15-8-ra is “mentünk”, amikor is a Békés vissza tudott kapaszkodni, ráadásul az utolsó szó is az övéké volt Acimovic jóvoltából, így 17-14-el zárták ezt a szakaszt a felek.
A második negyed nagyon erős újpesti offenzívát hozott. Surmann Gábor gyakorlatilag akárkihez “nyúlt” a padon, markánsan hozzá tudott tenni valamennyi játékosunk a meccshez. Kiemelhető Bea rendkívül eredményes és hasznos játéka e periódusban. Ennek a megállíthatatlan újpesti rohamnak egy 11 ponttal megnyert negyed lett az eredménye, melyben 33 dobott pontig jutottunk. A félidő így 50-36-os magabiztos hazai előnyt hozott.
A harmadik negyed az első két mérkőzésen sem volt a legfényesebb szakasza csapatunknak, ám ez sajnálatos módon mindent alul múlt. A békési játékosok ezen mérkőzést sem feladva egy percig sem, elkezdtek betalálni kívülről, amivel folyamatosan dolgozták le a kétszámjegyű hátrányukat. A vendég gárda ebben a negyedben 7, azaz hét darab kosarat jegyeztek a periméteren túlról. Ennek több, mint a fele védővel a nyakukon történt, így hiába kért először 8 pontnál időt vezetőedzőnk, nem sokkal később a fonalat igencsak elkapó szerb idegenlégiós Kristic hármasa után már 1 pontos békési vezetésnél kellett hasonlóan cselekednie Surmann Gábornak. Ezt követően a rendkívül hasznosan játszó saját nevelésű fiatal, Pollák 4 fontos pontot szerzett egymást követően, amivel elállítva a “vérzést”  65-62-es előnnyel várhatta a csapat a záró felvonást.
Az utolsó negyed szintén hasonlóan az első két összecsapáshoz újpesti fölényt és dominanciát hozott. Az ismét sokoldalú játékot hozó Katona (15/6 p 10 lep 7 gp), illetve a nagyon jó dobó százalékkal dolgozó amerikai légiós Talley (19/3 p 8 lep 6 gp) megállítása megoldhatatlan feladatnak tűnt a már ekkorra látszólag egyre jobban elfáradó Békés számára. Ehhez még társult az 1-1 pont és lepattanó híján dupla duplát hozó Horváth Márton parádés negyedik negyedbeli játéka. A különbség ennek köszönhetően a 15 pontot verdeste már, így a végjátékra már csak a pontos szám szerinti végeredmény, illetve az esetlegesen elért bűvös 100 pontos határ megszerzése volt csak kérdés az amúgy ismét feszült összecsapáson. Utóbbi nem sikerült, viszont Varga látványos “alley oop” kosara után a talpra ugró szép számú hazai publikum örömmel konstatálta a 95-83-ra kialakult végeredményt és az ezzel párosuló hazai továbbjutást.
Felnőtt csapatunk ezzel a győzelemmel, és a 3-0-s összesítéssel megérdemelten harcolta ki a legjobb négy közé jutást. Az elődöntős ellenfelünk kilétére még várnunk kell, hiszen a Győr gárdája kisebbfajta meglepetésre 2-1-re vezet az alapszakasz 2. helyén végző Miskolci MEAFC ellen. Folytatás pénteken Győrben, és ha szükséges vasárnap Miskolcon a mindent eldöntő 5. mérkőzésen.
Surmann Gábor: “Nagyon büszke vagyok a srácokra több szempontból is, jár a maximális gratuláció nekik. A harmadik negyedben azonban újra “elszórakoztuk” a nagy előnyünket és a Békés visszajött a mérkőzésbe. Azonban ezt követően higgadtak, precízek tudtunk maradni a negyedik negyedre, és okos játékkal “betoltuk végül a szekeret”. Továbbjutásunk úgy érzem megérdemelt és reális, idén az alapszakaszban kétszer, most pedig háromszor egymás után vertük meg őket. Ez azt gondolom önmagáért beszél, pedig higgyék el masszív kis együttes a Békés. Ma még ünnepelünk egyet, holnaptól pedig teljes fókusz az elődöntőre. Köszönjük a népes szurkolóinknak a biztatást.”