NB1/B: KOSÁRESŐ, KATONA SHOW, ÚJPEST GYŐZELEM A BAJZÁBAN

Felnőtt csapatunk a soron következő bajnoki mérkőzésen a jó erőkből álló, több NB1/A csoportos múlttal rendelkező játékost felvonultató Tiszaújvárosi Phonenix együttesét látta vendégül a Bajza csarnokban. Csapatunk két zsinórban megnyert bajnoki rangadó után, kellő önbizalommal, jó hangulatban várta az összecsapást. Hiányzó(k) fronton bár a mérkőzésig úgy tűnt, már jobban festhet a csapat, mégis ugyanarra a keretre számíthatott Surmann Gábor vezetőedző, akik Bonyhádon álltak rendelkezésre.
A mérkőzést az egyre jobb formába lendülő Antóni triplája nyitotta, amire Lajsz válaszolt vendég oldalról egy közelivel. 11-11-ig gyakorlatilag felváltva estek a kosarak, amelyet követően agresszívabb védekezésre váltott át csapatunk. Varga szép akciója után azonnal időkéréssel próbálta ezt megtörni a vendégek edzője, látva azt, hogy az övéinek ez látszólag nem feküdt. Ez egy kis időre sikerült is, hisz a Tiszaújváros kihasználva a mieink hátsó alakzatának némi megzavarodását, figyelmetlenségét, vissza is vette a vezetést Lasz büntetői után (19-20). Ekkor azonban a padról ismét nagy energiát pályára hozó Kelemen, illetve kétségtelenül az egyik legjobb felnőtt produkcióját nyújtó fiatal Meződi jóvoltából rohamot indítottunk a vendégek ellen. Ennek eredménye egy 9-0-ás szakasz lett a javunkra, játékosaink kiválóan védték a passzsávot, amelyből rendre könnyű kosarakat szereztünk (28-20).
A második negyed eleje centereink percei voltak, előbb Bea, majd közvetlenül utána az előző fordulóhoz hasonlóan dupla-duplát (23 pont 10 lepattanó) szállító Varga szerzett egy-egy szép kosarat. Csapatunk lépésről-lépésre próbálta előnyét építeni, melyhez nagy segítség volt Katona tarthatatlansága támadásban. Hátvédünk rendre vagy kiharcolt egy faultot vagy kosarat szerzett. A különbség a negyed derekára a remekül szervező Puszta középtávolija után már 15 pontos lett. A Tiszaújváros gyakorlatilag csak büntetőkből élt ezen szakaszban és tartotta meccsben magát (47-37), csapatunknak valahogy nem sikerült ekkor megtalálni a faulthatárt, amit megjegyezendő, többször mérkőzésen belül változtattak meg a játékvezetők zavart okozva ezáltal a feleknek. A 18. percben már-már úgy tűnt, hogy 10 pont körüli hazai előnnyel mennek nagyszünetre a csapatok, ezt viszont a Katona-Meződi duó másképp gondolta. Fiatal bedobóink ketten együtt hoztak össze egy villámgyors 9-0-ás etapot, amit a vendégek rutinos irányítója, Drahos egy szerencsés hárompontossal próbált szépíteni. Az utolsó szó mégis miénk lett, előbb Varga “brusztolta ki” magának a pontjait, majd Katona állította be az 59-41-es félidei eredményt.
A harmadik negyedet Lajsz közelijével nyitotta a Tiszaújváros, amire az ellenállhatatlan (és végül 43 ! dobott pontig jutó) Katona a világ végéről “rámolta be” sokadik tripláját. A vendégek megpróbálták a lehetetlent, de visszazárkózási próbálkozásait csírájában fojtották el fiaink. Sőt, az a bizonyos olló folyamatosan nyílni kezdett. A támadás valósággal lehengerlő volt részünkről, igazán tetszetős, kompetetív kosárlabdát mutattak be játékosaink. Ennek eredményeképpen a 27. percre kerek 30 pontos különbségnél eldőlt a találkozó. A Tiszaújváros a negyed végéig még faragott ugyan a hátrányából, köszönhetően a Szabó-Asszú-Kovács trió pontjainak, de így is egy sok izgalmat már nem rejtő záró felvonás várt a felekre (91-66).
A győztes kiléte már valóban nem tartogatott nagy izgalmakat, ellenben a felettébb furcsább játékvezetői ítéletek borzolták az amúgy nyugodt kedélyeket. Főleg ekkora különbségnél egész egyszerűen követhetetlenek és érthetetlenek voltak. Csapatunkat jelentős károk érték ebben az időszakban, és belegondolni sem merünk mi van, ha egálra állt volna a találkozó… Kiemelendő, hogy a két csapat rendkívül sportszerűen viselkedett egymással a pályán ekkor is. A hátralevő időszakban már csak a bűvös 100 pontos határ elérése, illetve a pontos végeredmény volt az, ami kérdőjelet adhatott a szép számú közönségben. Előbbit Antóni szerezte meg egy szép 2+1-es akciót követően, a végeredményt pedig vendég részről Asszú alakította ki (123-86). Öröm volt nézni az utolsó negyedben a négy U20-as játékosunk együtt töltött hasznos perceit a parketten, ráadásul a mindössze 18. életévében járó, saját nevelésű Kékesi két szemre tetszetős kosarat is szerzett.
Felnőtt csapatunk azt gondoljuk megérdemelt győzelmet aratott még ilyen különbséggel is, és örömteli látni kívülről, ahogyan fejlődik hétről-hétre a csapat játéka.
Surmann Gábor: “Mindenek előtt gratulálok a CSAPATOMNAK, csupa nagybetűvel, férfi meló volt. Ma gyakorlatilag kis túlzással bárki ellen játszhattunk volna, lehengerlő és domináns támadójáték, kiváló dobóforma… nyilván nem lesz mindig ilyen, ennek ma épp az amúgy kiváló erőkből álló Tiszaújváros itta meg a levét. A tervezett rotációnk sajnos már a bemelegítésnél megborult, de egy rendkívűl kollektív performansszal mindent egyensúlyozni tudtunk ma. Sajnálom azonban, hogy így is helyenként rendkívül feszültté vált a hangulat (30 pont különbségnél ráadásul), no nem a két csapat miatt. Fel kéne tudni nőni minden egyes résztvevőnek a feladathoz, megtisztelve a két gárdát. Ma még örülünk, holnaptól pedig már teljes fókusz a következő, Békés elleni meccsünkre, illetve dolgoznunk kell azon is, hogy 86 pontot ne kapjunk mégegyszer. A Tiszaújvárosnak egészségben gazdag folytatást kívánok. Hajrá Újpest”
Következő bajnoki mérkőzés:
2021. október 31. – vasárnap
16:00 Békési SzSK – Újpest-MT