NB1/B: KÖZEL VOLTUNK A SZENZÁCIÓHOZ:..

Felnőtt csapatunk péntek este idegenben, Szolnokon kezdte meg a Ceglédi KE együttese ellen a döntő küzdelmeit. Az előjelek sajnálatos módon nem a mi csapatunk esélyeit növelték, ugyanis a elődöntő első mérkőzésén megsérülő Pongó mellett nélkülözni kellett Antónit is.

A két kezdő játékosát is nélkülöző csapatunk kissé fásultan illetve a döntővel együtt járó görcsösséggel kezdte a találkozót. Három perc is eltelt már, amikor is Varga jóvoltából kezdte el a pontgyártás a lila fehér egylet. Kellett is ez nagyon hiszen előtte hazai oldalon Mészáros 2/2 triplával kezdte ihletett formában a mérkőzést. A negyed derekán járt már a mérkőzés, amikor is amerikai légiósunk is megszerezte első pontjait (8-7). Erre az ex-újpesti Csaba büntetőkkel, Mészáros pedig egy újbóli hárompontossal állította vissza a 6 pontos differenciát. Innentől azonban csapatunk percei következtek. Katona komoly problémát okozott támadásban a hazaiaknak, fiatal bedobónk vagy pontot szerzett vagy éppenséggel társait hozta helyzetbe. Mint például a fiatal Grkovicot, aki hidegvérrel értékesített két hárompontost egy egy szép kiosztás után pár perc alatt. A negyed utolsó dobása is a miénk lett, Széphelyi szemfüles közelije után 19-20-as vezetéssel várhattuk a második negyedet.
Azt a játékrészt, amit akkor még álmainkban se nagyon gondoltuk hogy ilyen jóra fog sikerülni. Védekezése olyannyira összeállt és működött csapatunknak, hogy a Cegléd folyamatosan hibát vétett támadásban, és nem találta ellenszerét a hátsó alakzatunk feltöréséhez. Ehhez a kiválóan funkcionáló védekezéshez nagyon jó ritmust fogott a csapat támadásban, sok könnyű kosarat is szereztünk e periódusban gyors indítások után. A teljesen tanácstalannak tűnő házigazdák 17 pontos hátrányba kerültek ezáltal a nagyszünetre, melyhez nagyon kellett a kollektív védőmunka mellett Katona első félidős extra produktuma (21 dobott pontig jutott) támadásban. A félidő 37-54-es vendég újpesti előnyt mutatott.
Játékosaink amilyen jól zárták az első félidőt, sajnos olyannyira rosszul is kezdték a harmadik negyedet. A Cegléd villámgyorsan “futott” egy 8-0-t a horvát légiós Herendic jóvoltából, Surmann Gábor vezetőedzőnek azonnal időt is kellett kérnie. Eme hazai lendületet a kisszünet után a nagyon hasznosan játszó Horváth Márton törte meg egy szép közeli után. Csapatunknál valamilyen szinten várható volt hogy a szűkebb rotáció véget a koncentráció illetve a figyelem apadni fog a második félidőre, nem beszélve a fizikai megterhelésekről is. A negyed hátralevő perceiben állandósulni látszódott a 10 pont körüli lila fehér előny. Az utolsó támadásnál azonban a Cegléd még Berkics jóvoltából betalált és már csak 7 pontos fórral bírtunk (59-66).
A záró felvonásnál sejthető volt hogy csapatunkra még roppant kemény percek fognak várni. A CKE Rékasi és Csaba pontjainak köszönhetően hamarjában feljött 64-66-ra. Ekkor jött azonban az addig haloványabban játszó Széphelyi, majd a “tripla specialista” fiatalunk Pollák, akik egy-egy hárompontossal 64-72-re módosították javunkra az eredményt 6 perccel a vége előtt. A hazaiak edzője időkéréssel próbálta rendezni soraikat. Az újpesti előny állandósulni látszódott a végjátékhoz közeledve, igaz, a Cegléd óriási energiákat mozgatott meg a fordítás érdekében az ekkor már szemmel láthatóan elfáradó mienkkel szemben. Csapatunk gondjait nehezítette egy egy játékvezetői ítélet, a legvéleményesebbet azonban módosították némi maguk között zajló konzultációt követően a sípmesterek. Többször akadt labdánk átbillenteni a magunk javára a találkozó végkimenetelét, de a kidolgozott helyzeteink sajnos rendre kimaradtak. A 39. percben Micev szerencsés hárompontosát követően hosszú időt után már a hazaiak vezettek 79-78-ra 1 perccel a vége előtt. Surmann Gábor időt is kért, ám a ezt követő támadásból Talley az ellenfél kezébe passzolta a labdát, amiből a túloldalon Tóth a mérkőzésen első mezőnykosarát megszerezve értékesített egy (demoralizáló) hárompontost csapatunk terhére. Az ekkorra már kiváló hangulatba kerülő hazai publikum örömmel konstatálta az övéik 4 pontos előnyét. Srácaink azonban nem adták fel, 15 mp-vel a vége előtt Talley “pöcizte” vissza Horváth Márton távoli dobását, életben tartva a reményeket oldalunkról. Ezt közvetlenül egy fault követett és a Cegléd dobhatott kettő büntetőt 82-80-nál 10 mp-vel a végső dudaszó előtt. Az elsőt kihagyta a hazaiak fiatal játékosa, a másodikat értékesítette. Így viszont még mindig maradt esélye csapatunknak az egyenlítésre, ám Talley érthetetlen módon a két pontos kísérletre “ment rá”, ami ráadásul még ki is maradt az utolsó másodpercekben. Így egy óriási csatában, igazi playoff hangulatban, de sajnálatos módon alul maradtak játékosaink. A csapat teljesítménye azonban így is megsüvegelendő, fiaink szívüket lelküket kitették a pályára, és minden elismerést megérdemelnek. Fittyet hánytak azon tényre miszerint két kezdő játékosunkat is nélkülöznünk kellett a derbin, kis híján szenzációs sikert arattak…nem sok kellett volna, az egyszer s mind biztos. Búslakodni azonban nincs sok idő, 1-0 oda összesítésben, kedden pedig már Újpesten jön is a második mérkőzés 18.00 kezdettel. MINDENKI A BAJZÁBA jelszó alapján, várjuk kedves szimpatizánsainkat. Hajrá Újpest, Hajrá Lilák!

Surmann Gábor: “Természetesen először is gratulálok a Ceglédnek. Viszont meg kell hogy mondjam, hogy én ilyen büszke edző még soha sem voltam és minden elismerésem a játékosaimnak. Igaz az utolsó pillanatokban ma “elbotlottunk” gyakorlatilag a cél előtt, de ezek a srácok nem ám azok a “földön maradósak”…felfognak állni, különben is egyenlőre 1-0 oda, semmi több. Ma is bebizonyítottunk több dolgot, olyat is amit már nem is kell. Egyrészt itt a helyünk a döntőben, hiszen hajszálra voltunk egy roppant erős Cegléd idegenbeli legyőzéséhez. Másrészt amit ígértem, akármilyen felállásban is állunk ki, a végsőkig fogunk harcolni s megyünk előre amíg el nem fogyunk. Jó propagandája volt ez a mai derbi ennek a ligának. Sőt…!
Végezetül köszönöm szurkolóinknak, akik elkísértek bennünket.”