NB1/B: MEGFOGYVA BÁR…NAGY KÜZDELEM UTÁN VERESÉG DEBRECENBEN

Felnőtt csapatunknak a 20. fordulóban nem túl kosárlabdabarát időpontban, hétfőn 16.00-kor volt jelenése a civis városiaknál ahol a tabella 3. helyezettje fogadott minket tabella 2. helyezettet. A keretünket illetően igen csak foghíjasan tudtunk útnak indulni, hiszen a három új igazolásunk még nem léphetett pályára, továbbá Meződi is távol maradt és dőlt ki hosszabb időre sérülés miatt. Megjegyzendő hogy a hazaiaknál is volt egy hiányzó meghatározó játékos Pollák Balázs személyében.

Az első negyedet ennek ellenére remekül kezdték fiaink, és egy 0-8-as villámrajttal meg is léptünk a vendéglátóinktól. Antóni egy triplát és egy közelit, illetve Pollák szintén egy hárompontost jegyzett, amire jött is a hazai vezetőedző Andjelko Mandic időkérése. A debreceniek rendezték is soraikat, és ritmust találva támadásban 14-13 után már ők vezettek. Ekkor Surmann Gábor, csapatunk vezetőedzője kérte ki idejét, melyet követően az ihletett formában kezdő (és végig játszó) Antóni illetve Varga pontjaival 14-20-al zártuk az első negyedet.

A második negyedben a kezdeti zavart keltő védekezése csapatunknak továbbra is működött, azonban a dinamikusan játszó hazaiak rendre kosarat tudtak szerezni második, esetenként harmadik esélyekből. Örömünkre szolgált azonban a saját nevelésű fiatal játékosunk Nagy Gergő pályára lépése, aki élete első NB1/B csoportos felnőtt mérkőzésén még pontot is szerzett. Csapatunk egyébként ezidőben szépen kidolgozott akciókból tartotta még a lépést riválisával szemben, Pollák látványos “step back” triplája után még 29-35-ös lila fehér előnyt mutatott az eredmény jelző. A lepattanó csatát már az első félidőben is komolyan megnyerő hazaiak egy rövidzárlatunkat kihasználva, és 10-0-át futva a maguk javára fordították a találkozót. A félidőben 39-35 a Deacnak.

A harmadik negyedet ismételten jól kezdtük, Varga pontjaira no meg egy Pollák duplára alapozva gyors 0-6-al startoltunk. A hazaiak azonban kihasználva magassági (fizikai?) fölényüket, sorozatban sokadik esély után rendre pontokat szereztek. A Fábián-Kovács-Gáspár trió komoly gondokat jelentett számunkra a festéken belül. Ez, illetve a hazaiak energiadús játéka egyre kezdte felemészteni a rendkívül szűk rotációval játszó csapatunkat. A Deac Balázsi kosara után elérte a kerek 10 pontos előnyt (56-46), azonban a tarthatatlan Antóni jóvoltából még sikerült visszakapaszkodnunk a negyed végére (56-51).

A záró felvonásban tovább folytatódott a két fél között kialakuló rendkívül fizikális ám de sportszerű küzdelem a pályán. A 37. percig állandósulni látszódott az 5 pontos differencia a két fél között, amikor is jött előbb Ságodi, majd Balázsi (a mérkőzésen első, számunkra legrosszabbkor) értékesített hárompontosa, ami megpecsételte a sorsunkat (69-58). Az utolsó két percben nagy taktikai csatát vívott a két fél annak érdekében, hogy az egymás elleni mérleget a maguk javára billentsék a felek. Ebből azonban sovány vigasz de a csapatunk jött ki jobban, hisz a Budapesten elért 9 pontos sikerünket követően ezen az estén 8 pontos, 73-65-ös hazai győzelem született.
Sokáig nem szabad búslakodnia játékosainknak, hisz még a héten egy újabb mérkőzés vár a csapatra vasárnap, és ismét idegenben. Az Újpesten korábban győzedelmeskedő Dunaharaszti otthonába látogatunk, ahol kiegészülve az új játékosokkal valós győzelmi reményekkel léphetünk majd parkettára.

Surmann Gábor: “Mindenek előtt gratulálok a hazaiaknak, az összképet nézve megérdemelten győztek. Azonban csapatomat is minden dicséret megilleti, hisz küzdésből jelesre vizsgáztunk. Nagyon szűk rotációval tudtunk ma kiállni, hiszen a három új igazolásunk nem léphetett még pályára…ennek okaiba inkább nem mennék bele, mert szeretnék még a hétvégén is meccselni. A védekezésünkkel elégedett voltam, azonban a mérkőzés ott ment el, hogy rettenetesen megvertek lepattanóban minket, és ezáltal sok második esélyt adtunk nekik. Főként Antóni extrájának köszönhetően sokáig teljesen nyílt volt az összecsapás, aztán a végére mindkét csapat elfáradt, de a DEAC tudott hamarabb váltani. Apró vigasz, hogy egymás elleni eredményben jobbak vagyunk, ami a végelszámolásnál talán még sokat érhet. Gratulálok még egyszer a Debrecennek, illetve az egyik fiatal játékosomnak is külön, hisz Nagy Gergő saját nevelésűként élete első NB1/B-s meccsén játszott, és még pontot is szerzett. Holnaptól készülünk tovább. Kiegészülve a mostani távolmaradókkal, felettébb optimistán várom a folytatást.”