NB1/B: RAJT-CÉL GYŐZELEM A RANGADÓN…

Felnőtt csapatunk a 7. fordulóban a mérkőzést megelőzően a tabella második helyén álló, roppant tehetséges, “A” csoportban edződő fiatal játékosok sorait felvonultató DEAC U23 gárdáját fogadta a Bajzában. A mérkőzést mindkét csapat zsinórban 4 megszerzett győzelem után, egészséges önbizalommal telve várhatta, ám csapatunk a saját nehézségeink ellenére mindenképp szerette volna otthon tartani a bajnoki két pontot a keménynek ígérkező összecsapás ellenére.
A keretünket illetően pozitívum volt, hogy Bea Bence eltiltása után visszatért az aktív rotációba, és ámbár Kelemen is áttudott öltözni, játékára azonban még nem számíthatott a szakvezetés.

A mérkőzést kétségtelenül a szezon legjobb kezdésének könyvelhettük el, melyet Antóni nyitott egy hárompontossal. A túloldalon ugyan jött Neuwirth révén azonnal egy válasz egy szép egyéni megoldás után, de ezt követően egy villámgyors és némileg a vendégeket demoralizáló 9-1-es “futás” érkezett csapatunktól (közte egy Puszta és Katona triplával). A vendégek nagy szaktekintélyű vezetőedzője, Andjelko Mandics időt is kellett, hogy kérjen az övéinek. A hazai lendület azonban nem hagyott alább, sőt a csereként beálló Meződi-Rosemond kettős újabb löketet adott a csapatnak. Ezen duóhoz csatlakozott a már ekkortájt is nagyon agilisan, s nem kevésbé hatékonyan játszó Varga, mely után már 23-7-et is mutatott az eredményjelző. A negyed végéig a vendégek jól beszálló cserejátékosai tartották a lelket az övéikben, melynek köszönhetően már érdemben nem nőtt a különbség (30-16).

A második negyed abszolút kiegyenlített küzdelmet hozott összességében, az első negyed okozta “sokkból” szépen lassan kezdtek felocsúdni a hajdúságiak. Igaz, csapatunk ezt az etapot is jobban kezdte, köszönhetően az ismét magas szintű produktumot hozó Puszta hármasának, illetve Katona közelijének. 35-18-nál komolynak tűnő előnyt mutatott a kijelző a javunkra. A DEAC azonban a csereként beálló Gáspárnak jóvoltából egy váratlan és felettébb gyors 9-0-ás kis szakaszt kreált, amivel újra belátható távolságba kerültek. Amerikai légiósunk azonban a legjobbkor dobott egy 2+1-et, amivel újra 10 pont fölé tornáztuk a különbséget. A negyed már-már úgy tűnt, hogy ezen különbség környékén zárul, jött azonban Puszta, aki a félpálya közepéről -mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna- a dudaszó pillanatában helyezett el egy “csontnélkülit” a debreceniek terhére (48-33).

A nagyszünetet követően a vendégek Neuwirth, és a második félidőre jelentősen feljavuló Pollák vezetésével visszazárkózott, s tartósan 10 pont környékén tartotta az övéit. Csapatunkon vélhetően a fáradtság okozta dekoncentráltság, illetve pontatlanság jelei kezdtek mutatkozni, azonban mindig volt közülünk valaki, aki tudott lendíteni a csapat szekerén egyet előre, gátolva ezzel a DEAC markánsabb felzárkózási kísérleteit. A 22 pontot és megannyi lepattanót szerző Varga kosara után 62-49-nél már csak egy perc volt hátra a negyedből, amikor is a DEAC villámgyorsan két támadásból beemelt két triplát  -nem várt játékosoktól-, nyílttá téve a záró felvonás előtt a mérkőzést.

A negyedik negyed eleje nem túl színvonalasra sikeredett, gyakorlatilag csak a védekezés és fizikalitás dominált, s mindkét csapat többet hibázott támadásban. Így a különbség 4-5 percig állandósulni látszódott, amit végül Meződi billentett ki egy triplával Rosemond “álompassza” után. A Debrecen Ságodi és Kovács jóvoltából folyamatosan végső rohamokat próbált indítani, kétszer sikerült is 6 pontra visszajönniük, de a Katona-Varga duó egyszer-egyszer, illetve Puszta többször is “clutch” kosarakat szerzett, amivel együttesünk megérdemelt rajt-cél győzelmet aratott a rendkívül jó erőkből álló, nagy perspektívával megáldott DEAC U23 ellen. Végeredmény 82-73 a javunkra, csapatunk ezzel a zsinór 5 győzelemmel felkúszott a tabella második helyére, a DEAC gárdája pedig elszenvedte szezonbeli második vereségét.

NB1B Zöld csoport
7. forduló
Újpest-MT – DEAC-U23 82-73
(30-16, 18-17, 14-22, 20-18)
Újpest-MT: Varga D. (22), Puszta D. (19/12), Katona B. (14/6), Rosemond S. (14/3), Meződi P. (7/3), Antóni Cs. (4/3), Pollák Á. (2), Bea B. (11), Kelemen B. (nlp), Renkecz M. (nlp).

Surmann Gábor: Mindenekelőtt gratulálok a csapatomnak, azt gondolom megérdemelten győztünk. Viszont gratulálok a DEAC-nak is, látszik, hogy komoly munkát végeznek az akadémián. Hatalmas energiákat kellett mozgósítanunk ahhoz, hogy két vállra fektessük őket. Nehéz derbire számítottam, az is lett belőle. A mérkőzés elején úgy érzem sikerült meglepnünk őket azzal az intenzitással, amivel bekezdtünk, s sikerült ezáltal komoly előnyt kiépítenünk. Természetesen voltak holtpontjaink, ám mindig volt valaki a társaságból, aki időközben “elállította a vérzést”. Azt gondolom, ha egy csapat 40 percen keresztül vezet, s arat rajt-cél győzelmet egy ilyen komoly játékerőt képviselő DEAC ellen, az igazán megsüvegelendő. Ma még örömködünk kicsit, megérdemlik a srácok, illetve nyalogatjuk sebeinket, hogy aztán már holnaptól készülhessünk a következő megmérettetésre. Hajrá Újpest!

Soron következő mérkőzés:
2021.11.10 Újpest-MT – Vasas Akadémia (Hepp Kupa)
2021.11.13 Újpest-MT – DMTK (NB1B Zöld csoport)

  • HírekMérkőzésNB1B
    NB1/B