NB1: Fölényes győzelem

Csapatunk a soron következő fordulóban a tabella 9. pozícióján elhelyezkedő Győr gárdáját fogadta a Tungsramban.

Az odavágón a vártnál könnyebben diadalmaskodtunk még az ősszel 77-106-os arányban, de mivel mindkét félnek égető szüksége volt a győzelemre a találkozót megelőzően, emiatt nem számítottunk könnyű mérkőzésre. A mi oldalunkon nem számíthatott a szakvezetés a rutinos Horváth Ákosra, illetve a múlt fordulóban megsérülő fiatal Pollákra. Nagy örömünkre szolgált hogy újra a csapatban tudhattuk Csaba Györgyöt, aki közel két hónapos kihagyást követően húzhatott újra lila-fehér mezt magára. 
A mérkőzést igencsak álmosan, de fogalmazhatunk úgyis hogy csapnivalóan kezdtük, amit a Győr köszönt is szépen, és a Kertész-Horváth Ádám duó eredményességének köszönhetően 2-7-el ellépett. Ezt azonban főleg a Horváth Kristóf-Ivosev pontjainak köszönhetően hamar ledolgoztuk, s nem sokkal később a magunk javára fordítottuk (11-9). A folytatásban azonban nem igazán találtuk még meg a saját ritmusunkat, támadásban dekocentráltak és pontatlanok voltunk. A Győr sokkal inkább pörgött azon a hőfokon amin nekünk kellett volna, és Kámán egyéni akciója után 15-18-at mutatott az eredményjelző. Surmann Gábor vezetőedző időt kellett kérjen rendezni a sorokat. A kisszünetet követően jelentősen feljavult a védekezésünk, és sikerült megtalálni a csapatnak a faulthatárt, amivel az elején sajnos faultproblémákba is ütköztünk. Támadásban az agresszív védekezésünknek köszönhetően rendre könnyű kosarat szereztünk, amivel  sikerült egy 13-0-át “futni”. Horváth Kristóf 8,5 méteres triplája után pedig  28-18-al abszolváltuk végül az első negyedet. 
A második negyedet a Győr kezdte megint jobban 4 dobott pontjukkal, de a folytatás már számukra sok jót nem tartogatott. Védekezésben elképesztő nagy energiákat mozgósítottunk, csapatunk egész pályás letámadással őrölte fel percről perce a vendégeket. Támadásban Ivosev tarthatatlannak bizonyult a Győrnek (21 szerzett pont a nagyszünetig), mely után az  olló folyamatosan csak nyílt, olyannyira, hogy a 18 perc legvégén már majd 30 pontos fórunk volt a hosszú kihagyást követően remekül visszatérő Csaba Gyuri közelije után (56-28). Az utolsó másfél percet a Győriek zárták jobban, és Berneczei pontjaival 58-34-el zárták a nagyszünetet. 
A lényegi kérdések gyakorlatilag már a nagyszünetig eldőltek, a Győr azonban derekasan küzdött, és tartotta magát a harmadik negyedben még. Öröm volt azonban csapatunknál azt a kollektivitást látni, ami az egész szezonban jellemző ránk. Akárkik voltak a pályán fent Újpest mezben, (hol egy Nagy Balázs tripla, hol egy szép Kelemen egyéni akció, hol egy Ondima gyors indítás kosár) mindig volt olyan aki tolt egyet az adott ötösünk szekerén.  A harmadik negyed végét Lógár büntetői alakították 83-54-re. 
A záró felvonás már csak a formalitás jegyében zajlott, de megtisztelve ellenfelünket a maximumot szerettük volna kihozni az összecsapásból. A szakmai stáb igyekezett mindenkinek értékes perceket biztosítani hazai részről. Az idén már sokszor elért bűvös 100 pontos határt is sikerült teljesítenünk Ivosev elképesztő nagy zsákolása után, de talán ettől is nagyobb dolog az utolsó negyedben az a mindössze 7 (!) kapott pont, ami a jó védekezésünket támasztja alá. 
Összességében: Mindkét félnek győzelmi szándékai voltak egyértelműen a mérkőzés előtt. Míg mi az élbolyhoz szerettünk volna tovább tapadni s megerősíteni pozíciónkat, úgy a Győriek ádáz küzdelmet vívnak a legjobb 8-ba kerülésért. Ezen az estén azonban fölényünk egyértelmű volt, és azt gondoljuk hogy ilyen arányban is megérdemelten nyert a csapatunk. Annak ellenére hogy a lepattanózása lehetett volna erősebb a társaságnak, illetve a 17 eladott labda sem volt túl indokolt. Pozitívum viszont hogy a védekezésünk, az elmúlt hetekhez hasonlóan újra magas szintűre sikeredett. 
Egyénileg: Ivosev joggal pályázhat a mérkőzés MVP címére a 34/6 pontja mellé leszedett 12 lepattanójával és 50 (!) VAL mutatójával. Mellette viszont egyaránt mindenki dicsérhető, pályára lépő játékosaink valamennyien szereztek legalább 5 (!) pontot, ami azért nem mindennapi azt gondoljuk. 

Surmann Gábor: Mindenek előtt gratulálok a csapatomnak, betartva a megbeszélteket magabiztosan hozták le a meccset. Mindkét félnek fontos volt ez az összecsapás, más-más célok mellett persze. A mérkőzés egészében nagyot küzdöttünk azzal, hogy megtaláljuk a faulthatárt, ami véleményem szerint nem mindig volt következetes. De nagy dicséret játékosaimnak, hogy igyekeztek ehhez alkalmazkodni. Támadásunk ma is erős volt és kollektív, illetve “hátramenetben” is látszik, hogy folyamatosan fejlődünk, ami biztató a jövőre nézve. Egyedül a lepattanó csata bántó alulmaradása miatt vagyok bosszús. Nagy örömömre szolgált Csaba Gyurit újra a pályán látni, továbbá Horváth Ákost is a csapat közelében tudni már. Így is sok hiányzónk volt, akiket mielőbb várunk vissza. Surmann Peti testvéremnek köszönöm a helyszíni támogatását, a Győrnek pedig egészségben gazdag folytatást kívánok. Extra motiváltan várjuk a jövő hetet, szeretnénk a Hepp Kupához hasonló győzelmet aratni az idei szezon legtiszteletreméltóbb teljesítményét hozó csapata, a már már erőn felül teljesítő Hódmezővásárhely ellen.