NB1B: Elődöntőbe jutottunk

Csapatunk a rájátszás első körének második meccsén Békésre utazott, ahová titkon a párharc lezárása érdekében keltünk útra. Az első mérkőzésen 92-75-ös győzelmet arattunk , és szereztük meg az 1-0-ás összesített előnyt az egyik fél két győzelméig tartó összecsapáson.

A találkozóra mindkét fél a legerősebb összeállításában tudott kiállni, ami mindkét szakvezetőnek bizakodásra adott okot. A mérkőzés első pontjait mi szereztük Peringer közelije révén, amit Hargitai azonnal egalizálni tudott a túloldalon. Az már az első percekben látszódott , hogy a hazaiak rendkívül motiváltan, mindent egy lapra feltéve, nagy energiával vetették bele magukat a mérkőzésbe. A negyed derekáig gyakorlatilag felváltva estek a kosarak, óriási iram és igazi “céllövölde” jellemezte ezt a látványosra sikeredett etapot. Az elszánt hazaiak sorjában szereztek extra és demoralizáló kosarakat a periméteren túlról, amire rendre vagy így vagy úgy, de válaszolni tudtunk. A negyed vége felé járva azonban a házigazdák kissé megléptek fiainktól, a szerb idegenlégiós Krisztics jóvoltából 23-17-es előnyt kreáltak. Surmann Gábor időkéréssel igyekezett megtörni az óriási hazai lendületet. A folytatásban szűk két perc alatt egy 2-9-et tudtunk produkálni, a két Horváth (Ákos és Kristóf) fontos kosaraira építve. 
A második negyedet Ivosev találata nyitotta, majd a túloldalon az estén dupla duplát hozó Meleg “pöcizett” vissza egy támadólepattanót sikeresen. Ezt követően a 90-szeres korábbi válogatott játékosunk Horváth Ákos indított el egy jó szakaszt egy mesteri triplával, majd ezt megtoldotta két büntetővel. Nem sokkal később pedig a rendkívül hatékonyan játszó Kelemen hárompontosával már 29-37-et mutatott az eredményjelző. Mideközben a nagy tét, és feszültség két technikai hibával sújtotta a hazai kispadot rövid időn belül. Cvijin ugyan triplával még felzárkóztatta saját csapatát, de a feljavuló agresszív védekezésünknek köszönhetően egy nagyon gördülékeny támadójáték párosult, amivel folyamatában nyílni kezdett az olló. Az agilisan és jól irányító Mészáros, illetve Horváth Kristóf hárompontosaival már több mint 10 pontos előnnyel bírhattunk. Sőt, Peringer zsákolása után 38-51-nél a Békési edző igyekezett időben megállítani az újpesti gyorsvonatot (38-51). A különbséget Kelemen ugyan még növelte közvetlenül ezután, de Krisztics 6 pontjával közelebb tudta hozni a vendéglátóinkat. A negyed utolsó kosara Ivosevé volt, így 44-57-el vonulhattak a csapatok a nagyszünetre. 
A harmadik negyedet a rutinos Horváth Ákos nyitotta egy újabb távolival (44-60). A folytatásban azonban a Békés a centereik büntetőire alapozva bejött 10 pont alá (51-60). Ekkor azonban vendég részről a Csaba-Ivosev páros vette kézbe a dolgokat, miközben védő oldalon igen magas szintű produkciót nyújtott csapatunk. A szűkebb rotációval játszó, és az idő előrehaladtával egyre inkább fáradó hazaiakat rendre rossz döntésekbe “kergettük”, amikből tudta a csapat a saját ritmusát játszani támadásban. Közben Horváth Ákos már a negyedik tripláját is a helyére dobta, illetve az előbb említett Ivosev-Csaba duó pontjainak köszönhetően kerek 20 ponttal megléptünk riválisunktól (57-77). A különbség már nem nagyon változott a negyed végéig, így 60-81-es Újpest előnnyel várhatták a csapatok a záró felvonást. 
Csapatunk nagyon koncentráltan kezdte a negyedik negyedet, tanulva az egy héttel ezelőtti meccsből, ahol több mint 20 pontos előnyt “herdáltunk el”. Itt viszont a különbség nem hogy nem csökkent, hanem még nőtt is, hisz Kelemen a kiharcolt büntetőit rendre pontra váltotta, így 62-86-os vezetésünknél eldőlni látszódott a találkozó a 33. percben. A Békés azonban még ekkor sem feladva a mérkőzést, az utolsókig küzdve visszajött 13 pontra másfél perccel a vége előtt, de reális esélyük ettől komolyabb felzárkózásra már több okból sem volt lehetséges. Horváth Ákos érte el a csapatunk idén már sokszor elért bűvös 100 pontos határát, az utolsó szó pedig Csabáé volt Kelemen mesteri “baseball” passza után, kialakítva a 88-106-os pontgazdag végeredményt. 
Egyénileg: most rendhagyóan inkább érdemes lenne a CSAPAT-ról beszélni. Öten értek el kétszámjegyű dobott pontot, 55 (!) dobott pont érkezett a padról, gyűjtöttünk 152 VAL-t (a 121 Békésivel szemben), megnyertük a lepattanó csatát, 46 %-os triplázás… ez mind= a győzelemmel és az ezzel együtt járó továbbjutással.

Surmann Gábor: Mindenek előtt emelem kalapom csapatom előtt, komoly munkát raktunk le ma a parkettára azt gondolom. A stratégia amivel érkeztünk, az első negyed kivételével nagyon ült. Akkor a hazaiak irreálisan jó dobószázalékával örültem hogy egyáltalán lépést tudtunk tartani. A folytatásban azonban sikerült a Békésre jellemző kollektivitást individuális játékra kényszeríteni, ami fokozatosan a mi malmunkra hajtotta a vizet. Játékosaimra nagyon büszke vagyok, de nem csak a győzelem miatt, hanem mert csak a játékkal foglalkoztak kizárva minden külső tényezőt. Emiatt maximális gratulációm nekik, illetve fontos kiemelnem s egyúttal megköszönnöm a stábom hadhatós közreműködését is. A két mérkőzés alapján úgy gondolom ennyi különbség van a két csapat között, ellenfelünknek egészséges folytatást kívánok. Mi pedig ma még örülünk, hogy aztán holnaptól készülhessünk az elődöntőre. Mindenkinek jó egészséget kívánok. Hajrá MI!”
Csapatunk számára a rájátszás két hét múlva fog folytatódni, ahol az eddig 1-1-re álló Óbudai Kaszások-Pénzügyőr győztesével küzdhet majd meg az elődöntőben.