NB1B: Értékes győzelem Sopronban

Felnőtt csapatunk kedd este Sopronban lépett pályára, s egy rendkívül kiélezett mérkőzésen gyűjtötte be a győzelemért járó kettő pontot.

A 15. fordulóban, kedden Sopronban volt fellépésünk, ahol is a tabella hátsó fertályában elhelyezkedő, ám legutóbb zsinórban három győzelmet arató Smafc gárdájánál vendégeskedtünk. Csapatunkból ezúttal hiányzott Csaba György, illetve a még decemberben megsérülő Varga Balázs. 
A találkozó első pontjait mi szereztük Ivosev révén büntetőkből, amire a vendégek centere Kovács azonnal az ellentámadásból válaszolni tudott. A folytatásban a nagy elánnal kezdő, extra motiváltan játszó, és felettébb pontosan célzó hazaiak vezettek pár ponttal egészen a 9. percig, amikor is a padról jól beszálló és  agilisan játszó Mészáros jóvoltából újra mi vezettünk (21-23). Az utolsó percben azonban néhány figyelmetlenségünket a házigazdák jól kihasználtak, és hiába szerzett az utolsó másodpercben Ondima egy szép kosarat, így is Smafc vezetéssel (26-25) zárult az első felvonás. 
A második negyedben a csapatok folytatták a “macska-egér” harcot a pályán. Az iram nem hagyott alább, látványos támadójáték jellemezte mindkét fél játékát. A hazaiak két hátvédje rengeteg problémát okozott a csapatunknak, rendre megbontották a védelmünket, mely után a kiosztásokból ritkán látott jó százalékkal értékesítették dobásaikat a Soproniak. Nálunk a Mészáros-Horváth Kristóf diktálta az iramot, előbbi 11 pontot jegyzett már az első félidőben, míg utóbbi remekül mozgatta társait újdonsült pozíciójában, ami remek gólpasszokkal párosult. Továbbá a 90-szeres korábbi válogatott játékosunk, Horváth Ákos már ekkor is nagyon élesnek tűnt (második félidőben pedig különösen), illetve Ivosevet is csak szabálytalanság árán tudták megállítani, ami a Smafcot komoly gondokba kezdte sodorni a faultproblémák miatt. Mindenesetre szűkös előnyét megőrizve, végül 51-49-es hazai előnnyel zárult az első félidő. 
A harmadik etapot csapatunk kezdte jobban. Előbb Ivosev, majd Horváth Ákos talált be, és bár hiába voltak már ekkor pillanatok amikor elléphettünk volna a Smafctól, de egy egy elkövetett buta, ki nem kényszerített hiba révén a Smafc nem engedte hogy leszakítsuk magunkról őket. Sőt, az estén hasznosan kosárlabdázó Bakk Krisztián révén már 69-65-re a Smafc vezetett. Ekkor azonban egy kis riadót fújva, a jól elsülő védekezés váltást követően sikerült egy 3-10-es “futással”  72-75-el zárni ezt a játékrészt. 
Az utolsó negyednek teljesen nyílt végkimenetel fejében vágtak neki a csapatok, és nagyon simán benne volt egy izgalmas, adott esetben egy “egylabdás” végjáték is. 85-87-ig ez így is tűnt, hisz a 35. percig fej fej mellett haladtak a csapatok. Ekkor azonban jött egy Ivosev középtávoli, majd a fiatal Micev kulcsfontosságú sarok triplája, ami után jött is Meszlényi Róbert vezetőedző időkérése (85-92). A kisszünet után Papp még próbálta életben tartani a hazai győzelmi reményeket egy szép egyéni akciót követően, de onnantól már sikerült felőrölni a kisebb rotációval játszó és szemlátomást az erejükkel a végére el is készülő Smafcot. A végjátékban az Ivosev-Horváth Ákos duó rutinja, illetve a 3-15-ös rohanásunk egy végeredményben kissé túlzó, de megérdemelt 90-107-es Újpest győzelmet hozott. 
Összességében: Nehéz volt, nagyon nehéz… A házigazdákat minden dicséret megilleti, ahogyan a mi fiainkat is. A Smafc nagy erőbedobásra kényszerített bennünket, s tagadhatatlanul a szezon legjobb meccsét hozta le, pechünkre mindezt pont ellenünk. Azt gondoljuk így még inkább felértékelődik és bír külön fontossággal a két bajnoki megszerzett pont. Amiért a csapat elutazott, azt egy nagyon erős támadójátékkal le is hozta, a szimpatikusan és néhol extázisban kosárlabdázó hazaiak ellen.
Egyénileg: A Horváth Ákos-Ivosev duó vitte a pálmát az estén. Előbbi 32/12 pont, 7 lepattanó, 39 VAL, míg utóbbi 26/3 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz, 13 kiharcolt fault, 50 VAL. De mellettük még említhető a fiatal Micev kulcsmozzanatai a végjátéknál, avagy Horváth Kristóf irányító játéka is. 
Csapatszinten a fentebb említett játékosainkon kívül még hárman szereztek kétszámjegyű pontot, összesen 107 dobott ponttal zártunk, megnyertük a lepattanó csatát, kiosztottunk 27 (!) gólpasszt, és gyűjtöttünk 157 VAL-t. CSAPATmunka volt ez a javából, igazi kompetitív kosárlabda.

Surmann Gábor: Nehéz mérkőzésre számítottam és az is lett belőle. Az első félidőben olyan motivált és jól célzó csapatot már régen láttam, mint amilyet a házigazdák prezentáltak. Ehhez persze kellettünk mi is, de a második félidőben változtatva egy két dolgon sikerült felőrölni a szimpatikusan kosárlabdázó SMAFC-ot. A különbség kissé túlzó, ezen az estén nem volt ennyi a két fél között. Örülünk ennek az értékes két bajnoki pontnak, holnaptól pedig mar készülünk gőzerővel a következő megmérettetésre. Gratulálok játékosaimnak, kollektív kis performansz volt ez összességében részünkről. A SMAFC-nak pedig egészségben gazdag folytatást kívánok.