NB1B: Győzelem a Pénzügyőr vendégeként

Felnőtt csapatunk a soron következő bajnoki mérkőzésen a Pénzügyőr gárdájánál vendégeskedett a Camugo-ban. Míg mi 5-3-as, úgy a vendéglátóink 2-6-os mérleggel álltak a találkozót megelőzően. Csapatunk felkészülése kimondottan “aggodalmasra” sikeredett, ugyanis megannyi sérülés és betegség tizedelte meg a keretet. Míg a hazaiak edzőcsere után nagy bizonyítási vággyal várták az összecsapást. Nem beszélve arról, hogy az előző fordulóban elszenvedett (nem várt) vereség nem lehetett tudni, mekkora nyomot hagy negatív értelemben játékosainkon.

A mérkőzést Katona közelije nyitotta egy tetszetős egyéni akciót követően, mely után Antóni egy hárompontossal, illetve az agilisen kezdő Szentirami pontjaival hamar 2-8-ra megléptünk. A vendéglátók azonban Szekeres 2+1-es akciója, illetve a fiatal Nemes középtávolija után hamar felzárkóztak. A folytatásban folyamatos 3-4 pontos előny birtokoltunk, majd pechünkre a negyed vége felé elveszítettük egyetlen magas emberünket, Szentirmait is egy sérülést követően. A negyed utolsó kosarát a hazaiak centere, Baranyi jegyezte (15-19).
A második negyedet Horváth nyitotta az övéinek egy távolival, melyet pontokban mérve egy folyamatos “adok-kapok” követett. Egészen a negyed derekáig állandósulni látszódott a pár pontos előnyünk. Ekkor azonban Katona egy triplával, illetve a csereként nagyon jól beszálló fiatal saját nevelésű játékosunk Kékesi közelijével sikerült a különbséget növelni. Sőt, a dupla-duplát hozó (11 pont 10 lepattanó) Kelemen periméteren túlról értékesített kosara után az addig legnagyobb differencia alakult ki a két fél között (30-42). Sajnos az utolsó két percre a koncentrációnk már alább hagyott, amit a Pénzügyőr megérzett, és a fiatal Nemes jóvoltából 6 pontra visszazárkóztak, nyílttá téve a folytatást.
A harmadik negyedet a PSE villámgyorsan jegyzett 5 ponttal kezdte, amivel 41-42 lett az eredmény. Katona azonban az első félidőben szerzett 19 pontja után továbbra is ihletett formában kosárlabdázott. Az ő ziccerével, illetve a betegágyból felkelő, s igazi vezérként a játékot vállaló Puszta triplájával hamar elfojtottuk a Pénzügyőr fordítási törekvéseit. A hazaiak részéről a Szekeres-Kiss duó termelte a pontokat ezen szakaszban, de Antóni folyamatában tudott válaszolni és tartani ezáltal a 7-8 pontos különbséget. A negyed vége ismét dekoncentráltra sikerült a már egyre fáradni látszó játékosaianknak, ugyanis 4 büntetőt is elhibáztak sorjában. Így a folytatás abszolút nyitott volt még a győztes ki létét illetően (54-60).
A záró felvonás Kelemen roppant fontos és szemfüles közelijével indult, amit követett még 6 újpesti pont zsinórban. A Pénzügyőr vezetőedzőjének azonnal időt is kellett kérnie (54-68). Ez a házigazdáknak jól sült el, hisz a folytatásban az addig nagyon haloványan játszó Szálas, majd Horváth Barnabás is kiválóan célzott a tripla vonal mögül. Antóni önmaga negyedik hárompontosával próbálta elállítani a vérzést a mi oldalunkon, viszont gondot okozott még, hogy többen kerültek a kipontozódás szélére az amúgy is nagyon szűk rotációnkban. A 38. percben Nemes duplájánál már mindössze csak 4 pont volt a két fél között. Katona az ellentámadásból gyönyörű 1-1 után, kiszorított szögből válaszolni tudott. Kiss Lajos és Szekeres pontjai után még kétszer feltudtak jönni 4 pontos különbségre a végére hatalmas energiákat mozgósító hazaiak, de Katona hátára vette az övéit és gyakorlatilag egymaga rendezte le a találkozót. A pontgazdagra sikeredett utolsó negyedben a Pénzügyőr egy kosárnyi távolságra nem tudott már így bejönni. A végén pedig Kelemen és Antóni büntetőkből biztosította be, s alakította ki a megérdemelt, 40 percen keresztül előnyt birtokló Újpest sikert. Végeredmény: 80-85
Csapatunk ezzel az idegenbeli sikerrel megerősítette, tartja dobogó helyét a tabellán.

Screenshot 2021-11-22 at 21-30-52 Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége - MKOSZ

Surmann Gábor : Mindenek előtt gratulálok játékosaimnak, nagyon büszke vagyok rájuk. Pont ilyen nehéz mérkőzést vártam, két okból kifolyólag. A Pénzügyőr a régi-új edzőjének, korábbi sikereiknek kovácsa visszatérése után már most megmutatta, hogy nem ugyanaz a csapat, mint ezelőtt. Másrészt pedig tudvalevő volt, hogy akad pár nehézségünk mostanság. De akik harcba szálltak ma az oldalunkról azok bebizonyították újfent, hogy remek karakterek, kiválóan reagáltak a múltheti vereség után, fittyet hányva az ismert körülményeinkre. A taktikát javarészt betartva, egymásért csapatként küzdve arattunk ma rajt-cél győzelmet. A védekezésünk 25 percig nagyon rendben volt, aztán meg folyamatosan kezdtünk elfogyni minden téren, ennek tudom be a 80 kapott pontot. Gondjainkat tetézte, hogy az egyetlen és amúgy hasznosan kezdő magas emberünket 8 perc után elveszítettük. Azonban a remek napot kifogó Antóni, s a meccs végén a csapatot hátára vevő Katona válaszolni tudott mindig, amikor nagyon kellett. Külön köszönetem és tiszteletem Pusztának, aki a 3 nap ágyból felkelés után, igazi vezérként szállt ma ringbe, s vette ki a részét a sikerből. Ahogy az összes pályára lépő fiatalom is, amely nagy öröm az egyesületünknek. A következő napok mindenképp a rehabé lesznek, hogy aztán a mai dupla győzelemnek érő sikerből erőt merítve folytassuk a munkát. Hajrá Újpest!