NB1B: KLUBTÖRTÉNETI SIKERREL RAJTOLTUNK

Beszámoló
Péntek este a hosszú (kényszer)szünetet követően újra tétmeccset játszhattunk, melyet a remek erőkből álló és egyben újpesti mumusnak számító Tiszaújváros otthonában kezdhettünk el. Ezáltal megnyitva a rengeteg bizonytalanságot már most magában hordozó 2020/21-es bajnoki szezont. Csapatunk a nyáron rengeteg változáson ment keresztül, melyről hamarosan egy külön posztban szeretnénk tájékoztatni részletesen szimpatizánsainkat. Addig is megemlítve többek között visszatért korábbi játékosunk Csaba György Győrből, aki a legutóbbi bajnokság legeredményesebb Magyar játékosai közé tartozott, illetve külön büszkeség hogy minket választott Horváth Ákos is, aki mindamellett hogy többszörös Magyar bajnoki címmel rendelkezik, 90-szeresen nemzeti válogatottsággal is bír. Mellettük érkezett még Ondima Olivér (Kaszások együttesétől), Kelemen Balázs (Hódmezővásárhelyről), és fiatal posztra Varga Balázs (Kecskemétről). Nagy maradóink az előző szezonból többek közt a légiós Darion Rackley, az ötödik szezonját megkezdő dr. Franczva, és a saját nevelésű még mindig csak 19 esztendős Pollák azok akik nagy örömünkre a közös folytatást választották. A felkészülésünk nem volt  legideálisabb, már csak azért sem, mivel a mérkőzést megelőző napokban kényszerű vezetőedzői változtatást eszközöltünk “házon” belül, így ideiglenesen Surmann Gábor klubmenedzser vette át Páli Gábor helyét. Utóbbinak köszönettel tartozunk a nyári alázatos, odaadó munkájáért amit a csapatért tett. 

Az első negyed közepéig felváltva estek a kosarak, és egy abszolút kiegyenlített találkozó láthatott a szép számú hazai publikum. Az 5. percet követően viszont sikerült szigorítani a védekezésünkön, és a negyed végéig a Csaba György által vezetett csapatunk egy kétszámjegyű előnyt harcolt ki magának (15-27). 
A második negyed ott folytatódott ahol az elsőt abbahagytuk. Kiváló védekezésünk révén nagyon sok szerzett labdánk akadt illetve késztettük ki nem kényszerített hibára a vendéglátókat, amiből sok könnyű kosarat szereztünk. 23-46-os állásnál jött is a hazaiak edzőjének az időkérése, mely után szemmel láthatóan rendezni tudta a sorokat a Tiszaújváros. Sőt, jelentős előnyünk egyre csak apadni kezdett, egy jó védekezés váltásnak, illetve a távoli sikeres dobásaiknak köszönhetően. (44-54 félidő)
A harmadik negyed kezdetekor sem hagyott alább a vérszemet kapó hazaiak lendülete. Védekezésben még csak csak megoldottuk a megbeszélteket, de támadásban rendre rossz döntés hoztunk, és felettébb pontatlanná is váltunk. Ennek eredménye hogy már a negyed közepe előtt 4 pontra felzárkózott a házigazda, nyílttá téve teljesen mértékben az összecsapást ezáltal. 61-65-nél azonnal jött a vendég időkérés. Ami után csapatunk jött ki jobban, és két három okos támadás, és egy még szigorúbb védekezés mellett 63-70-el zártuk a negyedet. 
Az utolsó negyedben sokáig látótávolságon belül voltak a hazaiak, igaz az egyenlítésre egyszer sem volt esélyük. A záró 5 percre a szemmel láthatóan egyre inkább fáradó és pontatlanná váló, illetve a mi részünkről a több fontos pillanatban szerzett kosarunk (Pollák-dr. Franczva jóvoltából főképp) végképp megpecsételte a mérkőzést egy percig fel nem adó Tiszaújvárosiak sorsát. A végeredmény végül egy magabiztos 73-87-es eredményt mutatott. 
Összességében: Nehéz volt, mint minden első tétmeccs a szezonok előtt, főleg ekkora kényszerszünet után, amit a világjárvány okozott. A második negyedben elért nagy előnyünk után lényegében még egyszer meg kellett nyerni a találkozót. Az Újpest MT NB1/B-s történelmében még nem sikerült megverni a Tiszaújvárosi gárdát, így külön öröm a csapat számára hogy ez a rossz széria megszakadt. 
Egyénileg: A “Man of the match” címet abszolút a nagy visszatérőnk, s újdonsült csapatkapitányunk Csaba Gyuri viszi. 37/6 dobott pontja mellé 14 lepattanós dupla duplát ért el, mindezt 50-es (!)  teljesítmény index és kiváló védekező munka mellett.Mellette még Pollák az aki kiemelhető, saját nevelésű fiatal játékosunkra igazán büszkék lehetünk e meccs után. ( 8/6 dobott pont “Clutch” pillanatokban, kiváló védőmunka) 

Surmann Gábor: Hát hol is kezdjem…mindenek előtt nagyon nagy dolognak tartom, hogy  a tavalyi csonka szezont követően bármiről is, ami az NB1/B-vel kapcsolatos dolog arról tudok beszélni. Sok volt a bizonytalanság, a megannyi kérdőjel a “hogyan továbbról?”. De itt vagyunk idén is, ráadásul versenyképes csapatot megpróbálva összerakni idénre is. Kiemelt köszönet a teljes vezetőségnek ezért. No de visszatérve… gratulálok a csapatnak, büszke vagyok a játékosaimra. Mindössze pár nappal ezelőtt ért engem az edzői felkérés kényszerű okokból, így különösen örülök annak hogy a srácok a legtöbbször tartották magukat a megbeszéltekhez.  Igazán nagy dolognak tartom hogy ennyi kihagyást követően, egy igen csak nehéz vendég pályán győzelemmel kezdtük a szezont. Ráadásul mindezt az ellen a Tiszaújváros ellen, akivel szemben az Újpest-MT története során még nem nyert egyszer sem. Röviden a mérkőzésről. 15 percig magas szintű, kompetitív kosárlabdát mutattunk be. A játék minden elemében felülmúltuk ekkortájt vendéglátóinkat. Azonban a 23 pontos előny tudatában elhittük azt amit kiemeltem hogy nem szabad. A jó erőkből álló Tiszaújváros ezt köszönte szépen, és nyílttá tette az összecsapást. Amit végül a 4. negyedben újból rendezve sorainkat, az általam várt kollektív csapatjátékkal még egyszer meg kellett nyernünk. Természetesen helyén kezeljük a győzelmet, de most még örülünk, hogy aztán hétfőtől gőzerővel folytassuk a kemény munkát ami vár ránk. Külön gratulálok Csaba György extra produktumának (nem csak a 37 dobott pontnak) illetve a fiatal Pollák Árpi magabiztos teljesítményének. Gratulálok a Tiszaújvárosnak is, szent meggyőződésem hogy nem sokan fognak győzelemmel távozni idén sem az otthonukból. Kívánok nekik COVID mentes szezont, amennyire csak lehetséges. 

Hajrá Lilák