NB1B: Lépéselőnyben a negyeddöntőben

A legjobb négy közé jutásért küzd az NB1B Zöld csoportjának rájátszásában az Újpest-Megyeri Tigrisek felnőtt csapata. A negyeddöntő első mérkőzésén Ivosev Tamás vezérletével 92-75-re nyertek a lila-fehérek, így lépéselőnyből várják a második mérkőzést a két nyertig menő párharcban.

A rájátszás első körében az alapszakasz 6. helyezettjét, a Békési SzSK csapatát fogadtuk hazai környezetben. Ősszel meglehetősen nagy különbséggel, 100-63-as arányban győzedelmeskedtünk a Tungsram csarnokban ellenük, januárban azonban egy kellemetlen, szűk vereségbe szaladtunk bele Békésen (97-95). Csapatunk háza táján örömteli volt azt látni hogy Surmann Gábor vezetőedző a szezonban először, a legerősebb összeállításban tudta fogadni riválisát. 
Az első negyedet rendkívül jó felfogásban, mondhatni az elvárt “playoff fókuszban” kezdte a társaság. Pontjaink sorát Csaba szerezte meg elsőként, amit követett zsinórban 8 Ivosev pont (közte két tripla), melyet rögtön egy békési időkérés követett (10-0). Közben az újpesti roham továbbra is magas csapásszámon folytatódott tovább, igaz közben Hargitai közelijével, illetve a szerb légiós Krisztic távolijával a vendégek is megszerezték első pontjaikat (15-5). Ivosev tarthatatlan volt ekkor is már a palánk alatt, ő és Peringer valósággal uralta a “festéket” (25-12). A negyed végén Frikker még büntetőkkel kozmetikázott, azonban így is egy megnyugtató előnnyel zártuk az első játékrészt (28-15). 
A második negyedet az ex-újpesti Széphelyi büntetőivel indult. A védekezésünk kellőképp volt agresszív, melyekből A Békésiek rossz helyzetkiválasztásokat eszközöltek, amikből rendre könnyű kosarakat tudtunk szerezni. Illetve a játékosok taktikai fegyelmezettsége is azt eredményezte hogy különbség percről percre nőtt a két fél között. Peringer zsákolásánál már kerek 20 pontos előnyt birtokoltunk (40-20). Sajnálatos módon a mérkőzés eredményjelzője többször technikai problémát okozott, mely mindkét felet érthetően érzékenyen érintette. Mégis úgy tűnt mintha a mi lendületünket törte ez meg igazán, hisz Krisztics pontjaival 49-33-al várhatták a nagyszünetet a csapatok. 
A harmadik negyedbe nagy energiával vetette bele magát szeretett csapatunk. Védekezésünkkel markánsan megnehezítettük az amúgy remek támadó potenciállal bíró vendégek dolgát. Feltűnő volt ebben a periódusban a Csaba-Horváth Kristóf eredményes játéka, de összképileg is nagyon magas szintű kosárlabdát mutatott be a csapatunk. 63-37-nél a rutinos Horváth Ákos középtávolija után eldőlni látszódott a találkozó. Surmann Gábor vezetőedző igyekezett szépen forgatni a csapatát, viszont a Békés a nagy különbség ellenére egy percig fel nem adva a találkozót fokozatosan kezdte csökkenteni a hátrányát a negyed végéig (69-51). 
Az utolsó negyedet csapatunk látszólag már csak a formalitás jegyében szerette volna “lepörgetni”, ám ettől a Békés jóval komolyabb csapat hogy ezt szó nélkül hagyta volna. Gyakorlatilag a 0-13-as “futással” visszajöttek a mérkőzésbe, és az addig nyugodt mederben zajló játékot igazi parázs derbivé varázsolta pillanatok alatt. A tanácstalan és egyben ekkor sok hibát elvétő hazaiakat időkéréssel próbálta meg visszarázni a vezetőedzőjük. Ez ha nem is azonnal, de később sikerült, hisz támadásban újra türelmesek lettünk, és tudatosan  kihasználva előnyeinket, ismét 10 pont fölé tornáztuk a differenciát. A vendégek egyre inkább készültek el erejükkel, így a mérkőzés hátralevő részében már csak a pontos végeredmény volt egyedül kérdéses, győzelmünk, a nagy Békés fellángolás ellenére egy percig nem volt veszélyben. Végül 92-75-re húztuk be az összecsapást, 1-0-ás összesített előnyt kiharcolva magunknak. 
Egyénileg: Ivosev nem mindennapi “monster” performanszt hozott. 42/9 pont, 20 lepattanó, 11 kiharcolt fault, 69 (!!!) VAL. Mellette a Csaba-Peringer kettős érdemelne bizonyára helyet a képzeletbeli MVP dobogón. 

Surmann Gábor: Mindenek előtt gratulálok a csapatomnak, azt gondolom megérdemelten győztünk. A 25. percig egy abszolút kompetitív kosárlabdát mutattak be játékosaim egy extraklasszis Ivosev vezérletével. Támadásban rendkívül tudatosan és okosan építettünk az előnyeinkre, illetve védekezésünk is  jóra sikeredett addig, hisz a srácok elég jó százalékkal tartották be a megbeszélteket. A több mint 20 pontos előnyünk azonban elaltatott bennünket, és ahelyett hogy még rátettünk volna többet, hagytuk visszajönni a mérkőzésbe a nagy szívvel és akkor már megalkuvást nem tűrően játszó vendégeket. Ezután újra kellett építenünk magunkat, hogy aztán újra közel 20 ponttal nyerni tudjunk. Bosszús vagyok ,mert egy ilyen mérkőzést nekünk időben le kell zárnunk. Az én felelősségem, még inkább megértetni mindenkivel azt hogy egy meccs 40 percig tart, illetve hogy ellenfelünk se véletlenül jutott a legjobb 8 közé. Kielemezzük a történteket, hogy aztán ezekből tanulva győzelmi reményekkel utazhassunk Békéscsabára. Egyenlőre 1-0 ide, semmi több, 1 hét múlva igyekszünk lezárni a párharcot. Végezetül szeretném nagyon őszinte részvétünket kinyilvánítani a Megyeri Tigrisek SE nevében a Váradi családnak. Végtelenül elszomorít, hogy most már minden hétre jut egy tragédia, mely megrázza és “rombolja” a magyar kosárlabda társadalmat. Ildi néni nyugodj békében.

A negyeddöntő párharc második mérkőzését 1 hét múlva idegenben, Békéscsabán játsszuk szombaton 17:30-as kezdéssel, melyet az Újpest-MT Facebook oldalon a terveink szerint élőben közvetítünk.